Hoe rekent u ampère om naar watt?

Het omrekenen van ampère naar watt is vrij eenvoudig. Hiervoor heeft u naast de stroom in ampère ook de spanning in volt nodig. Deze 2 getallen vermenigvuldigt u vervolgens met elkaar om tot het vermogen in watt te komen. Stel dat uw ledstrip op 12 volt werkt en 2,5 ampère verbruikt, dan is het vermogen dus 12 × 2,5 = 30 watt. Ook kunt u gebruik maken van de handige tool hieronder om ampère naar watt om te rekenen.

Spanning volt
Stroom ampère
Vermogen watt

Wat is spanning in volt?

De spanning geeft het elektrische potentiaalverschil, oftewel het verschil in potentiële energie tussen 2 punten (vaak + en -), aan. Dit geeft aan hoeveel energie de elektronen die door een apparaat lopen met zich meebrengen. De eenheid die daarbij hoort is de volt met het symbool V. Deze eenheid is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta.

Wat is stroom in ampère?

Met ampère wordt de elektrische stroomsterkte aangegeven. Dit is dus de hoeveelheid elektronen die er dan door een apparaat lopen. Ampère wordt afgekort tot A en is vernoemd naar de Franse fysicus André-Marie Ampère.

Wat is het verschil tussen spanning in volt en stroom in ampère?

Het verschil is dat de stroom in ampère aangeeft hoeveel elektronen er door een apparaat lopen en de spanning in volt aangeeft hoeveel energie elk van deze elektronen meebrengt. Een mooie analogie hiervoor is die met water. Hierbij is de stroom dan vergelijkbaar met het debiet en de spanning met de druk.

Wat is vermogen in watt?

Het vermogen geeft de energie per tijdseenheid aan en wordt vaak gebruikt om het energieverbruik van een apparaat aan te geven. Het vermogen wordt aangegeven in watt, wat ook wel wordt afgekort tot W. 1 watt is daarbij gelijk aan 1 joule per seconde. Bij elektrische energie kan het vermogen, zoals u al in de inleiding kon lezen, berekend worden door de hoeveelheid ampère te vermenigvuldigen met de hoeveelheid volt. De eenheid watt is vernoemd naar de Schotse ingenieur James Watt.