Wat heeft u nodig bij een ledstrip?

U wil een ledstrip kopen, maar hebt geen idee wat u er verder allemaal bij nodig hebt. Wij leggen het hieronder voor u uit.

Voeding

Een ledstrip heeft natuurlijk stroom nodig, anders gaat hij niet branden. Een ledstrip werkt echter niet op wisselstroom van 230 volt, maar op gelijkstroom van meestal 12 of 24 volt. U heeft dus een voeding nodig om van de wisselstroom die uit uw stopcontact komt gelijkstroom voor de ledstrip te maken. Een voeding wordt ook wel een transformator of leddriver genoemd.

Er zijn natuurlijk veel verschillende voedingen. Bij het uitzoeken van een voeding zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

Ten eerste moet de uitvoerspanning van de voeding gelijk zijn aan de spanning waar de ledstrip op werkt. Als de spanning namelijk te laag is, gaat de ledstrip niet of te zacht branden, maar als de spanning te hoog is, gaat de ledstrip waarschijnlijk kapot. Dat wilt u natuurlijk niet.

Ten tweede moet de voeding wel genoeg stroom of vermogen kunnen leveren voor uw ledstrip. Stel u heeft een ledstrip die 9,6 watt per meter verbruikt en u wilt daarvan 2 meter gebruiken, dan heeft u dus een voeding nodig die minstens 2 * 9,6 = 19,2 watt kan leveren. Het is echter aan te raden om een voeding te kiezen die 10% meer vermogen kan leveren dan nodig is.           

Als laatste moet de voeding geschikt zijn voor uw gebruik. Als u de ledvoeding bijvoorbeeld buiten wil gebruiken, dan moet de voeding natuurlijk wel waterdicht zijn. Als u de ledstrip simpelweg op een stopcontact wil aansluiten, dan heeft u een voedingsadapter nodig met een stekker.

Ledcontroller

Als u uw ledstrip wil kunnen dimmen of de kleur(temperatuur) ervan wil kunnen instellen, dan heeft u ook een ledcontroller nodig. Ook van ledcontrollers zijn er veel verschillende soorten en zijn er dus een aantal dingen waar u op moet letten.

Ten eerste moet de ledcontroller geschikt zijn voor uw ledstrip. Zo heeft u voor een rgb-ledstrip een rgb-ledcontroller nodig en voor een enkelkleurige ledstrip een enkelkleurige ledcontroller. Ook moet de ledcontroller op de spanning van uw ledstrip kunnen werken en geschikt zijn voor de hoeveelheid stroom.

Ten tweede moet de ledcontroller op de juiste manier te besturen zijn. Zo zijn er ledcontrollers die via 2,4 GHz RF werken, waar een afstandsbediening bij hoort waarmee u hem kan bedienen. Daarnaast zijn er ook ledcontrollers die via Zigbee werken, welke u kunt koppelen aan bijvoorbeeld Philips Hue om de ledstrip met uw smartphone te kunnen bedienen.

Als u een enkelkleurige ledstrip hebt en die wil kunnen dimmen met een normale dimmer, dan is het ook mogelijk om een triac-dimbare voeding of een 0-tot-10-volt-dimbare voeding te gebruiken in plaats van een ledcontroller.

Ledprofiel

Wij raden aan om een ledstrip altijd in een ledprofiel te monteren. Een ledprofiel is een aluminium profiel dat geschikt is om een ledstrip in te monteren. Een ledprofiel zorgt ervoor dat de ledstrip beter gekoeld wordt, waardoor de levensduur van uw ledstrip langer wordt.

Er zijn opbouw-, inbouw- en hoekprofielen. Opbouwprofielen worden het meeste gebruikt. Bij opbouwprofielen zitten klemmen die u ergens aan vast kan schroeven, waarna u het ledprofiel makkelijk in de klemmen kan klikken. Inbouwprofielen zijn bedoeld om ingebouwd te worden en worden dan ook zonder klemmen geleverd. Hoekprofielen zijn profielen die in een hoek van 45 graden gemonteerd worden.

In de ledprofielen kunt u een afdekking schuiven. Er zijn verschillende soorten afdekkingen. Zo kunt u kiezen voor een polyvinylchloriden (pvc) of een polycarbonaten (pc) afdekking. Een afdekking van pc is net iets duurder, terwijl een afdekking van pvc na een tijdje verkleurt door zonlicht.

Ook kunt u kiezen tussen bijvoorbeeld een transparante of een melkwitte afdekking. Een transparante afdekking laat iets meer licht door. Een melkwitte afdekking zorgt ervoor dat het licht diffuseert waardoor het licht egaler wordt.