Wat is het verschil tussen een spanningsgestuurde en een stroomgestuurde voeding?

Misschien heeft u gezien dat wij spanningsgestuurde en stroomgestuurde ledvoedingen verkopen en vraagt u zich af wat nou het verschil is. Het korte antwoord is dat bij een spanningsgestuurde voeding de uitvoerspanning gelijk blijft en dat bij een stroomgestuurde voeding de uitvoerstroom gelijk blijft. Hieronder leggen wij verder uit wat dit nou precies betekent.

Spanningsgestuurde voedingen

Spanningsgestuurde voedingen zijn de meest voorkomende soort voedingen. Deze fungeren als een spanningsbron en leveren dus een constante spanning. In het Engels noemt men dit dan ook wel een 'constant voltage power supply'. Wanneer er meer vermogen nodig is wordt de uitvoerstroom hoger, maar blijft de uitvoerspanning gelijk, vaak 12 of 24 volt.

De meeste apparaten, en natuurlijk spanningsgestuurde ledverlichting, hebben een spanning nodig die gelijk blijft. Daarom zijn spanningsgestuurde voedingen hiervoor geschikt. Hierbij sluit u namelijk componenten naast elkaar, oftewel parallel, aan. Bij parallelschakelingen loopt door elk component dezelfde hoeveelheid spanning, maar kan elk component een andere hoeveelheid stroom gebruiken. Als u een spanningsgestuurde voeding uitkiest moet u erop letten dat de uitvoerspanning overeenkomt met de spanning die uw componenten nodig hebben en dat uitvoerstroom minstens net zo hoog is als de hoeveelheid stroom van elk component bij elkaar opgeteld.

Stroomgestuurde voedingen

Bij een stroomgestuurde voeding, oftewel een 'constant current power supply', blijft de uitvoerstroom gelijk. Dit is dus een stroombron. Wanneer er meer vermogen nodig is wordt de uitvoerspanning hoger, maar blijft de uitvoerstroom gelijk, vaak 350 of 700 milliampère.

Omdat de uitvoerstroom constant is zijn stroomgestuurde voedingen geschikt voor stroomgestuurde ledverlichting. Deze dient u namelijk in serie aan te sluiten. Bij een serieschakeling sluit u componenten, bijvoorbeeld ledlampen, achter elkaar, oftewel in serie, aan, dus de - van de ene op de + van de volgende. Bij een serieschakeling loopt door elk component dezelfde hoeveelheid stroom, maar kan de hoeveelheid spanning die elk component gebruikt wel verschillen. Het nadeel hiervan is dat wanneer één component stuk is de stroomkring verbroken wordt en daardoor de andere componenten ook niet aan zullen gaan. Dat herkent u misschien wel van de lampjes in uw kerstboom. Als u een stroomgestuurde voeding wilt kopen dient u er een te kiezen waarbij de uitvoerstroom overeen komt met de hoeveelheid stroom die uw componenten nodig hebben en waarvan de uitvoerspanning minstens net zoveel is als de optelsom van de hoeveelheden spanning die uw componenten gebruiken.