Wat is Zigbee?

Zigbee is een draadloos communicatieprotocol dat speciaal ontworpen is voor domotica. Het is een open standaard waardoor dit door elk merk vrij gebruikt kan worden. Het wordt dan ook door veel merken gebruikt, waaronder Philips Hue, IKEA Home smart en Aqara.

Soorten apparaten

In een Zigbee-netwerk kunt u drie verschillende soorten apparaten hebben.

Coordinator

Een 'coordinator' is het hart van uw Zigbee-netwerk en wordt ook wel eens een hub, bridge of gateway genoemd. Deze maakt verbinding met uw netwerk waardoor u hem in kunt stellen en bedienen vanaf uw smartphone. In een Zigbee-netwerk heeft u altijd exact één 'coordinator'.

Router

Een 'router' is een apparaat dat het Zigbee-signaal kan versterken. Hierdoor wordt het bereik van uw Zigbee-netwerk groter. De meeste apparaten die op netstroom zijn aangesloten, zoals bijvoorbeeld slimme schakelaars en slimme lampen, zijn 'routers'.

End device

De meeste apparaten die op een batterij werken, zoals bijvoorbeeld een sensor, zijn een 'end device'. Deze hoeven namelijk het Zigbee-signaal niet te versterken en hoeven daarom alleen wakker te worden wanneer ze daadwerkelijk iets willen doen. Hierdoor kan een 'end device' lang doen met een batterij.

Voordelen

Zigbee heeft verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld wifi of 433 MHz RF voor domotica.

Energiezuinig

Zigbee is speciaal ontworpen voor domotica en hoeft daardoor niet zoveel informatie over te brengen als bijvoorbeeld wifi. Ook kan een 'end device' slapen wanneer het niks doet. Dit bij elkaar maakt dat Zigbee zeer energiezuinig is.

Meshnetwerk

Een Zigbee-netwerk is een meshnetwerk, in het Nederlands ook wel een vermaasd netwerk genoemd. Dit houdt in dat de 'routers' het signaal doorgeven totdat het de 'coordinator' heeft bereikt (of andersom). Zo kan Zigbee een vrij groot bereik hebben. Wanneer een 'router' wegvalt zullen de apparaten die daarmee verbonden zijn automatisch overschakelen naar een andere 'router'.

Betrouwbaar

In tegenstelling tot bijvoorbeeld 433 MHz RF gaat bij Zigbee het signaal beide kanten op. Hierdoor kan bijvoorbeeld een slimme tussenstekker bevestigen dat het aan is gegaan wanneer u hem dat commando geeft. Wanneer hij onverhoopt dat commando niet heeft ontvangen zal dit commando automatisch opnieuw verstuurd worden doordat de bevestiging ontbreekt en hoeft u dus niet opnieuw te klikken om bijvoorbeeld uw lamp aan te zetten. Dit maakt Zigbee zeer betrouwbaar.